Over Bas Kuijlenburg

Op 17 december jl. bereikte ons het droevige bericht, dat Bas, op weg naar de scratch Messiah in Heiloo, door een noodlottig ongeval om het leven is gekomen. Ons medeleven gaat uit naar zijn vrouw en kinderen en verdere familie.

In memoriam

De bas-bariton Bas Kuijlenburg (1962) studeerde sociale wetenschappen, schoolmuziek en uiteindelijk solozang aan het Utrechts Conservatorium. Na zijn examen in 1992 vervolgde hij zijn lessen onder meer bij de Nederlandse bas Pieter van den Berg. Nog steeds verder schavend aan zijn zangkunst bereikte Bas in 2013 in het ‘Artopera’ concours in de Opera van Frankfurt am Main een halvefinaleplaats. In 2018 nam hij in Parijs deel aan een intensieve masterclass met Laurence Dale.

Bij concert- en oratoriumkoren is Bas een graag gehoorde solist. Hij soleerde vele malen in Bachs cantates en passionen, zowel in de basaria’s als in de Christuspartijen. Andere veel uitgevoerde werken zijn “Messiah” van Händel, “Elias” van Mendelssohn, “Ein Deutsches Requiem” van Brahms’. Ook de baritonsolo’s in “Carmina Burana” van Carl Orff behoren tot zijn vaste repertoire. Hoogtepunten waren verder ook minder bekende werken als het  aangrijpende “The Wounddresser” van John Adams met het UMA Kamerorkest en Moessorgski’s “Liederen en dansen van de dood” in een bewerking van Kees Olthuis voor het Amstel  Strijkers Ensemble.

Naast concertante optredens hebben muziektheater en opera vanaf het begin van zijn loopbaan een niet weg te denken aandeel in zijn werk. Bij De Nationale Opera treedt hij al ruim 20 jaar regelmatig op in het koor en in kleinere rollen. Ook was hij Kajaphas in Joop van den Ende’s Nederlandse versie van “Jesus Christ Superstar”. In 2009 speelde hij “Abendwind” in Lotte de Beer’s hilarische en prijswinnende versie van Offenbach’s “Hauptling Abendwind”.  In 2010 toerde Bas met Barokopera Amsterdam in de voorstelling “Purcell Gala” en in “Het Sluwe Vosje” van Leoš Janáček bij Opera Animous. Concertant zong hij onder andere de partij van Giacomo in Verdi’s weinig bekende opera “Giovanna d’Arco”.  In 2015 vertolkte hij met ‘Opera Armida’ de rol van Il Conte di Luna in een compacte versie van Verdi’s ”Il Trovatore” en voorjaar 2017 vertolkte Bas de rol van Zaccaria in Verdi’s “Nabucco” bij ‘Opera Festa’ in Leiden. In een concertante versie van Tosca door Weekend Opera Utrecht zong hij begin 2018 de rol van Scarpia in Muziekcentrum Vredenburg.

Andere operarollen waren o.a. Agememnon in “Iphigenie en Aulide”(Gluck), Pietro in “la Muette de Portci” (Auber), Raimbaud in “Le Comte Ory”(Rossini) en Silvio in “Il Pagliacci” (Leoncavallo).