koxvocaal

Claudia Patacca

Contact opnemen

Over Claudia Patacca

Sopraan Claudia Patacca studeerde cum laude af aan het ArtEZ conservatorium in Enschede, won de Tubantia Prijs, waarna ze verder studeerde aan het Internationaal Opera Centrum Amsterdam. Claudia draagt het oratoriumvak een warm hart toe en is dan ook een welkome gast bij de vele oratoriumkoren die Nederland rijk is. Ze debuteerde met het Gloria van Poulenc tijdens haar studie in het Muziekcentrum Enschede. Haar opera debuut vond plaats in 1994 in Het Concertgebouw tijdens het Holland Festival met Le Roi Arthus van Chausson olv Edo de Waart. Daarna volgden uitnodigingen van ondermeer De Nederlandse Opera, Nationale Reisopera, Opera Zuid, ZaterdagMatinee en diverse internationale operahuizen (o.a. Frankfurt, Halle, De Munt in Brussel) met rollen als Elettra (Idomeneo), Donna Anna (Don Giovanni), 1ste Dame (Die Zauberflöte) Violetta (La Traviata), Rosalinde (Die Fledermaus), en Blumenmädchen (Parsifal). Hoogtepunten waren concerten/ operaproducties met dirigenten als Simon Rattle, Antonio Pappano, Carlo Rizzi, Claus Peter Flor, Marc Soustrot, Ed Spanjaard, Jaap van Zweden, Jan Willem de Vriend, Jed Wentz en Ton Koopman.

Claudia heeft een bloeiende concertpraktijk opgebouwd en trad op met bijna alle Nederlandse beroepsorkesten met ondermeer werken van Brahms (Ein Deutsches Requiem), Martin (Golgotha en Le Mystère de la Nativité), Beethoven (o.a zijn 9de), Haydn (o.a. Die Schöpfung), Bach (o.a. Weihnachtsoratorium, Hohe Messe, Matthäus Passion), Schubert (Messe in As). Daarnaast gaf ze met veel succes concerten in Heraklion (Kreta), Moskou, Kyoto, Osaka, LA, Graz, Engeland, Italië, Duitsland, Polen, Frankrijk België.

Recentelijk was ze te horen in het Gloria van Poulenc met het Radio Filharmonisch Orkest olv Hans Graf in ondermeer de Zondagochtendconcertserie in het Concertgebouw Amsterdam, het Weihnachtsoratorium en The Messiah olv Klaas Stok, de 14de Symfonie van Shostakovitsj met De Nieuwe Philharmonie Utrecht olv Johannes Leertouwer, als Rosalinde in Die Fledermaus (Orkest vh Oosten), als Elettra in Idomeneo in Heraklion, Donna Anna in Don Giovanni in Odessa, Nederland en België, Madame Silberklang in Der Schauspieldirector van Mozart (Orkest van het Oosten), Eleonora in Salieries Prima la Musica e poi le Parole (Combattimento Consort Amsterdam) en Ortlinde in Wagners Die Walküre (Nationale Reisopera olv Ed Spanjaard). De unieke dubbel CD ‘Mélodies et Chanson‘ met het integrale lied oeuvre van Arthur Honegger, uitgebracht door het Amerikaanse label Centaur Records, wordt in april gepresenteerd met een drietal recitals in Enschede en Amsterdam.

Claudia is tevens verbonden als hoofdvakdocent klassieke zang aan het ArtEZ Conservatorium.