Over Elsbeth Gerritsen

Mezzosopraan Elsbeth Gerritsen werd opgeleid aan het Conservatorium van Amsterdam bij Margreet Honig. Daarna werd zij enkele jaren gecoached door Jard van Nes.
Als soliste werkte zij samen met gerenommeerde ensembles als Asko|Schönberg, Klangart Berlin, Slagwerk Den Haag, VocaalLAB, Mannheimer Hofkapelle en Camerata Trajectina. Zo zong zij onder meer de Altrapsodie van Brahms, de Wesendonklieder van Wagner, L’Enfance du Christ van Berlioz (Marie), en het Requiem van Verdi.

Op het operatoneel vertolkte zij onder andere de rollen van Miranda in The Tempest van Purcell, Orfeo in Orfeo ed Euridice van Gluck, Marthe in Faust van Gounod, Voedster in Boris Godoenov van Moessorgski, Mrs. Noye in Noye‛s Fludde van Britten, en Miss Baggott in Brittens The Little Sweep.  Ook speelde zij de rol van Vrede in De Triomfeerende Min van Carolus Hacquart met Camerata Trajectina tijdens de hedendaagse premiere in het Festival Oude Muziek Utrecht.Elsbeth Gerritsen heeft enkele wereldpremières op haar naam staan: de rol van Yola in Two Caravans van Guy Harries (Kameroperahuis Zwolle), Aurore Noire in Colorful Penis van Maria de Alvear (tijdens de Dresdner Tage für zeitgenössische Musik), Dienstertje in De Roep van De Kinkhoorn van Bart Visman (Opera Trionfo), en Greta in Autland van Sergei Newski (Ruhrtriennale).

Ook zong zij Klytaimnestra in de eerste uitvoering van Een Oresteia van Xenakis met inserties van Annelies Van Parys voor Muziektheater Transparant in Antwerpen, en Nel in de muziektheater-voorstelling VALS over meestervervalser Han van Meegeren met muziek van Henry Kelder.

Tot haar recente engagementen behoren onder meer de alt- en 2e sopraansolo in de Hohe Messe van Bach, de altsolo in Telemann’s Donnerode met Vox Luminis tijdens festivals in Frankrijk en Duitsland, de mezzosopraanpartij in het solistenseptet in de opera Babylon van Jörg Widmann tijdens de Nederlandse première onder leiding van Markus Stenz in het Holland Festival (Zaterdagmatinee), een rol in de nieuwe muziektheatervoorstelling tristanisolde – love fail van componist David Lang voor Silbersee (Muziekgebouw aan het IJ), en met fortepianiste Riko Fukuda een liedrecital gewijd aan de roos op uitnodiging van het Hortus Festival.

Elsbeth Gerritsen behoort tot de vaste kern van zowel het Nederlands Kamerkoor als de Nederlandse Bachvereniging. Tevens is zij de alt in Quink, een vocaal kwartet dat internationale bekendheid geniet.

Foto's