• Zoeken op trefwoord

Over Esther Kuiper

Esther Kuiper studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam waar ze afstudeerde als jazzzangeres. Kort na het behalen van haar masters realiseerde zij zich dat zij het liefst klassieke muziek wilde zingen. Ze volgde hiervoor lessen bij onder anderen Pierre Mak, Annett Andriesen en David Bollen. Sinds 2012 wordt zij gecoacht door Marion van den Akker.

Met haar warme geluid en brede muzikaliteit voelt Esther zich thuis in zowel opera, oratorium- en Liedrepertoire uit verschillende stijlperioden van barok tot hedendaags. Ze was lid van VocaalLAB Nederland, waar ze met een beurs van het Prins Bernhard Cultuurfonds de gelegenheid kreeg om zich ook in hedendaagse muziek te specialiseren.

Hoogtepunten uit haar engagementen zijn La Contessa di Ceprano in Verdi’s Rigoletto bij De Nationale Opera (2017), Dritte Dame in Mozart’s Die Zauberflöte in La Monnaie (Brussel, 2018), Verdi’s Requiem met het NedPhO, The Messiah met het Noord Nederlands Orkest, de Matthäus Passion, Johannes Passion en het Weihnachtsoratorium van Bach (o.a. met het Concertgebouw Kamerorkest en het Gelders Orkest). ​Ze werkte met dirigenten als Carlo Rizzi, Ed Spanjaard, Raphaël Pichon, Martin Wright en Gijs Leenaars.

Esther was finaliste en laureaat van het 50ste International Vocal Competition in ‘s Hertogenbosch, is laureaat van de Dutch Classical Talent Award 16/17, won de eerste prijs bij Concours Kasteel Doorwerth in 2013, ontving de Klaas Dijkstra Award op het Peter de Grote Festival 2012 in Groningen en de Publieksprijs bij het Presentatie Concert van de Stichting Nederlandse Vocalisten Presentatie in 2011.

Esther is sinds 2012 als docente stemtechniek verbonden aan de jazzafdeling van het Conservatorium van Amsterdam.