Over Esther Putter

De sopraan Esther Putter behaalde in 1999 het diploma klassiek zang, uitvoerend musicus. Op het moment van afstuderen was ze al ruimschoots werkzaam in de concertpraktijk. Zo zong ze in professionele ensembles als Currende (België) en Cappella Amsterdam.
Zij studeerde af bij Meinard Kraak, daarna volgde ze lessen bij onder meer Geert Berghs, Nicolai Cok (Belcanto School) en Giacchino Zarrelli. Met Niels Kuijers verdiept ze zich momenteel in de methode Lichtenberg. In de voorbereiding voor operarollen (vorig seizoen Elvira uit Bellini’s I Puritani en november jongstleden Adina uit Donizetti’s Elisir d’amore) wordt ze bijgestaan door Pieter van den Berg.
Door de rijke Nederlandse koorcultuur, geworteld in de kerkelijke traditie spreekt het voor zich dat Esther met grote regelmaat te horen is in oratorium. Hoogtepunten uit het oratoriumrepertoire zijn wat haar betreft de werken van Händel (Messiah, Belshazzar, Jephta, Ode for St. Cecilia’s Day) of Honeggers Le roi David. Maar ook de bekende Bachpassionen, -missen en vele -cantates mochten rekenen op haar gloedvolle vertolking. Verder soleerde zij ook met regelmaat in de concertwerken van Mozart en Haydn (Die Schöpfung).
Behalve als uitvoerend zangeres is Esther Putter volop actief als zangpedagoge. Zij heeft een bloeiende privé-praktijk aan huis en is geregeld te gast als vocale coach bij koren van zeer uiteenlopend niveau.