Over Franciska Dukel

Franciska Dukel is pianiste, zangeres en zangcoach met een indrukwekkende staat van dienst. Zij studeerde aanvankelijk piano (Koninklijk Conservatorium) en muziekwetenschappen (Universiteit Utrecht). Na het behalen van haar UM zangdiploma in 1990 soleerde zij veelvuldig als mezzosopraan bij tal van gerenommeerde orkesten en ensembles onder leiding van dirigenten als Edo de Waart, Hartmuth Haenchen, Valery Gergiev, Simon Rattle en Vladimir Jurowsky.

Zij zong rollen bij de Reisopera, Opera Zuid, de Vara-matinee en de Nederlandse Opera. Daarnaast was Franciska Dukel in het hedendaagse repertoire actief met het Nieuw-Ensemble, de Ebonyband en de Musikfabrik NWF, in het liedrepertoire met o.a.pianist Paul Komen en in de Oude Muziek in samenwerking met ondermeer Ivor Bolton en Michael Chance.

Haar grote ervaring en deskundigheid geeft zij graag door aan de volgende generatie zangers : van 2001 t/m 2006 als hoofdvakdocente solozang aan het Conservatorium in Amsterdam en de afgelopen jaren in haar eigen lespraktijk als coach van (semi)professionele zangers en zang-pianoduo’s.

Zij is op diverse CD’s te beluisteren; o.a. met cantates van Buxtehude met Anima Eterna o.l.v. Jos van Immerseel, op de met een Edison bekroonde Schulhoff-CD van de Ebonyband o.l.v. Werner Herbers en met liederen van Buyanovsky op Russian Music for Horn.