Over Hugo Oliveira

Geboren in Lissabon, Portugal studeerde Hugo Oliveira aan de Escola Superio de Musica bij Helena Pina Manique en Luis Madureira, en later aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Jill Feldman en Barbara Pearson, met een studiebeurs van het Calouste Gulbenkian Fonds.

In 2009 won Hugo Oliveira de eerste prijs bij de IIIe competitie van de Portugese Rotary Foundation. Ook in 2009 won hij de eerste prijs bij de Stichting Nederlandse Vocalisten Presentatie. Tevens was hij finalist bij the London Bach Society Competition.

Bij concert- en oratoriumwerken heeft Hugo Oliveira aan vele uitvoeringen meegewerkt.
De belangrijkste van deze werken zijn: Matthäus Passion, Johannes Passion, Marcus Passion en Weihnachts-Oratorium van J.S. Bach, Vespro della beata vergine door C. Monteverdi, Invitatórios e Responsórios de Natal door Casanoves, Matthäus Passion van Schütz, Messias, Nisi Dominus en Dixit Dominus van Händel, Christus en Lauda Sion door Mendelssohn-Bartholdy, Missa Nelson van Haydn, Stabat Mater van Haydn, Requiem, Mis in c-groot, en de Krönungsmesse door W. A. Mozart, Requiem van Duruflé en Fauré, Requiem van Brahms, Petite Messe Solennelle van Rossini. Tevens heeft hij als wereldpremiere de Cantata Verbum Caro van Nuno Corte-Real op zijn naam staan. Onlangs (april 2010) soleerde hij in Brittens Cantata Misericordium met het Gulbenkian Orchestra onder leiding van Fernando Eldoro.

Op het gebied van opera heeft Hugo o.a. de volgende werken ten gehore gebracht: Le nozze di Figaro van Mozart, The Triumph of Time and Truth (Time) van Händel, Venus en Adonis (Adónis) door John Blow (Adónis), Les malheurs d’Orphée van D. Milhaud (Orphée), Melodias Estranhas door António Chagas Rosa (Damião de Góis). Verder werkte Hugo mee in Wagner’s Lohengrin,(Dritte Edler) met het Radio Philharmonie Orkest onder leiding van Jaap van Zweden, zowel in het Concertgebouw Amsterdam als in Salle Pleyel in Parijs.

In D. Milhaud’s Les Malheurs d’Orphée zong hij de partij van Orphée met de Ebony Band in Parijs. Met de madrigaal-komedie La barca di Venetia per padova van A. Banchieri onder leiding van Gabriel Garrido en een co-productie van de Reisopera trad hij op in de grote zalen in Nederland en België.
Onder andere in 2006 soleerde Hugo Oliveira in Heinz-Karl Gruber’s opera Frankenstein, met het London Symphony Orchestra onder leiding van Francois-Xavier Roth. In juli 2010 zal Hugo Oliveira te horen zijn in de opera Un Retour van Oscar Strasnoy bij het prestigieuze Festival in Aix-en Provence.

Hugo Oliveira heeft gezongen met orkesten als het London Symphony Orchestra, het Gulbenkian Orkest, Les Concerts des Nations, Schöenberg Ensemble, Düsseldorf Symfonie Orkest, Radio Symphonie Orkest, etc. Verschillende uitvoeringen vonden plaats in belangrijke Europese concertzalen (Amsterdam, Londen, Parijs, Madrid, Barcelona) en bij verscheidene festivals in landen als Spanje, Frankrijk, Engeland, Nederland, België en Duitsland.
Hugo Oliveira heeft gewerkt onder leiding van o.a. de volgende dirigenten: Jos van Veldhoven, Laurence Cummings, Paul Dombrecht, Werner Herbers, Peter van Heyghen, Patrick Ayrton, Jaap van Zweden en Enrico Onofir, Peter Dijkstra, Fernando Eldoro.