Leonie Van Veen

Contact opnemen

Over Leonie Van Veen

De sopraan Leonie van Veen volgde haar studie klassieke zang aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Ze volgde lessen bij Gerda van Zelm en Barbara Pearson. Ze heeft zowel haar Bachelorsopleiding (2003) als haar opleiding aan De Nieuwe Opera Academie (2005) cum laude afgerond.

Leonie heeft verschillende operarollen vertolkt. Ze was o.a. te zien als Karolina uit de Dvĕ Vdovy van Smetena, als Alcina uit Alcina van Händel, als Miranda uit de The Tempest van Purcell, als Papagena uit Die Zauberflöte van Mozart, als Lena uit La princesse Jaune van Saint-Saens, als Adina uit L’elisir d’amore van Donizetti en als Antigone en Judith in de moderne opera’s Styx en Blauwbaard van Chiel Meijering.

Leonie is ook werkzaam als concertzangeres. Haar repertoire bevat o.a. de Johannes Passion, Matthäus Passion en het Weihnachtsoratorium van Bach, de Messiah van Händel, het Stabat Mater van Haydn, het Gloria van Vivaldi, het Requiem van Fauré en Ein deutsches Requiem van Brahms.

Leonie vormt een vast liedduo met pianiste Saskia Lankhoorn. Samen geven ze regelmatig liedrecitals. Als liedduo hebben ze liedinterpretatieklassen gevolgd bij Elly Ameling, Meinard Kraak, Rudolf Jansen en Graham Johnson.

Biografie

De sopraan Leonie van Veen volgde haar studie klassieke zang aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. Tijdens haar studie volgde ze zanglessen bij Gerda van Zelm en Barbara Pearson. Na haar Bachelorsopleiding vervolgde ze haar studie aan de Dutch National Opera Academy. Beide studies rondde Leonie cum laude af. Ze volgde aanvullende masterclasses bij Anne Muray, Graham Clark, Mark Tucker, Cynthia Buchan en Miranda van Kralingen.

Op dit moment wordt ze gecoacht door Peter Nilsson.

Leonie voelt zich thuis in verschillende muziekstijlen. Haar flexibele en heldere stemgeluid maakt het mogelijk te schakelen binnen verschillende stijlen. Met veel plezier zingt zij opera- en concertrepertoire, maar ook het lied heeft een speciaal plekje in haar hart. Ze volgde verschillende liedinterpretatieklassen bij Elly Ameling, Meinard Kraak en Rudolf Jansen. Tevens volgde ze een Schubert-cursus bij Graham Johnson aan de Britten-Pears School in Aldeburgh.

Al tijdens haar studie vertolkte Leonie verschillende operarollen. Ze was te zien als Karolina uit de Dve Vdovy van Smetana, als Alcina uit Alcina van Händel en als Micaëla uit Carmen van Bizet. Na haar studie was ze o.a. te zien als Miranda uit The Tempest van Purcell, als Papagena uit Die Zauberflöte van Mozart, als Lena uit La princesse jaune van Saint-Saens, als Adina uit L’elisir d’amore van Donizetti en als Antigone en Judith uit de moderne opera’s Styx en Blauwbaard van Chiel Meijering.

Leonie is regelmatig te beluisteren als concertzangeres. Ze werkte samen met dirigenten als Reinbert de Leeuw, Richard Egarr en Jos Vermunt.

Haar repertoire varieert van Barok tot moderne muziek en bevat o.a. de Johannes Passion, Matthäus Passion, en het Weihnachtsoratorium van Bach, de Messiah van Händel, het Requiem, het Exsultate Jubilate en de Mis in c-klein van Mozart, Die Schöpfung en Die Jahreszeiten van Haydn, het Requiem van Fauré, Ein deutsches Requiem van Brahms, de Carmina Burana van Orff en het Stabat Mater van Pergolesi. In 2013 was Leonie te zien in de opera Blauwbaard van Chiel Meijering (Holland Opera). Tevens was zij in het afgelopen seizoenen te horen in o.a. het Mozart Requiem, Dido and Aeneas van Purcell, het Requiem van Rutter en het Gloria van Poulenc.

Afgelopen zomer (2016) zong zij Donna Anna in Mozart’s opera Don Giovanni bij Holland Opera en aankomende zomer zal zij opnieuw bij Holland Opera meewerken in de Opera Styx van Chiel Meijering.