koxvocaal

Marieke Steenhoek

Contact opnemen

Over Marieke Steenhoek

Marieke Steenhoek behaalde in 2004 haar diploma aan het conservatorium van Amsterdam. Zij studeerde bij Maarten Koningsberger en Margreet Honig en volgde lessen bij o.a. Jard van Nes, Valérie Guillorit en Noelle Barker. Sinds haar afstuderen wordt zij gecoached door zang-/stempedagoge Gemma Visser. Zij volgde meerdere malen de masterclass “Acting for Singers” van de Jekerstudio in samenwerking met de toneelschool van Maastricht waar ze les kreeg van o.a. Yolande Bertsch, Helmert Woudenberg en Roland Velte.

In september 2006 behaalde zij de 1e prijs tijdens de finale van het 9e Deutekomconcours en ontving zij de publieksprijs ter beschikking gesteld door stichting “Vrienden van de Reisopera”.

In oktober 2008 maakte Marieke haar debuut als soliste bij het concertgebouworkest in de Nielsen-symphony o.l.v. Herbert Blomstedt. In het najaar van 2007 was Marieke voor het eerst te horen als soliste bij Ton Koopman en het Amsterdam Baroque Orchestra & Choir. Eerder dat jaar was zij te horen als soliste bij de Nederlandse Bachvereniging tijdens een première-uitvoering van Ernst Graaf‘s “Der Tod Jesu” o.l.v. Jos van Veldhoven. Sinds 2000 is zij als vaste soliste verbonden aan het Arion Ensemble Utrecht. Met dit ensemble maakte zij tournees naar o.a. Frankrijk, Italië en Slovenië. Daarnaast soleerde zij in o.a. “Requiem” (Verdi), de “Elias” (F.Mendelssohn), “Mattheus-” en “JohannesPassion” (J.S.Bach), “Carmina Burana” (C.Orff), “Stabat Mater” (J.Haydn) en “Litaniae” (W.A.Mozart).

In 2010 maakte Marieke haar debuut bij De Nederlandse Opera in de Wereldpremiére “A Dog´s Heart” van Alexander Raskatov en zong zij begin dit jaar de rol van eerste Engel in “De Legende” van Peter Jan Wagemans. Ook zong zij de rol van Estelle (“The Stronger” – H. Weisgall), Dorothea in de barok-opera “Don Chisciotte” (Conti), Pat Nixon in de opera “Nixon in China” (John Adams), Donna Elvira (“Don Giovanni” – W.A. Mozart) en de rol van Adele in “Die Fledermaus” (J.Strauss) o.l.v. J. van Maanen i.s.m. het AUKSO Extended Chamber Orchestra uit Katowice. Verdere rollen: Geraldine (“A Hand of Bridge” – S.Barber), Ingrate (“Un ballo dell´ Ingrata ” – C.Monteverdi) en Laurey (“Oklahoma” – R. Rodgers and O. Hammerstein)

Naast oratorium en opera is Marieke ook regelmatig in het moderne repertoire te horen. Zo zong zij o.a. de sopraansolo in de wereldpremière “and Nothing Death” van Carlos Michans, “pli selon pli” (Pierre Boulez) met het Doelenensemble en “Trois Poésies de la Lyrique Japonaise” van Igor Stravinsky.