Over Marjolein Niels

Een van de hoogtepunten van de afgelopen seizoenen was de rol van Wellgunde in Antony McDonald’s veelgeprezen productie van Wagners Ring-cyclus o.l.v. Ed Spanjaard.
Marjolein Niels vertolkte deze rol met veel succes bij de Nationale Reisopera, waar ze o.a. ook te horen was als Néris in Medea en Siegrune in Die Walküre.

Op het operatoneel was Marjolein Niels tevens te zien als o.a. Maman in L’Enfant et les Sortilèges (NTR ZaterdagMatinee van het Concertgebouw), Dido in Dido and Aeneas, First Secretary in Nixon in China, Dorabella in Così fan tutte (Het Gelders Orkest), Zerlina in Don Giovanni (Concertgebouw Amsterdam in regie van Laurence Dale) en Tweede Dame in Die Zauberflöte (Nationale Reisopera).

Zij trad als soliste op met toonaangevende orkesten als Concerto Copenhagen, sOrkest van het Oosten, Noord Nederlands Orkest, Holland Symfonia (met De Nederlandse Opera in ‘Writing to Vermeer’), Vlaams Radio Orkest, Orkest van de Achttiende Eeuw, Het Gelders Orkest, Nederlands Kamerorkest, Radio Philharmonisch Orkest, Limburgs Symfonie Orkest en de nieuwe philharmonie zuidnederland.
Marjolein Niels werkte met dirigenten als Hans Graf, Roberto Rizzi Brignoli, Lars Ulrik Mortensen, Reinbert de Leeuw, Frans Bruggen en Bruno Weil.

Tevens is Marjolein een gepassioneerd liedzangeres. Ze werd uitgenodigd voor solorecitals op belangrijke binnenlandse en buitenlandse podia als het Grand Théatre de Tours, de Kleine Zaal van het Concertgebouw (in de serie ‘Jonge Nederlanders’), het Internationales Stimmen Festival Holzhausen en in de Haagse vocale serie ‘Royaal Vocaal’ (met bariton Henk Neven).

Marjolein Niels studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam bij Maarten Koningsberger en Margreet Honig. Haar tweede faseopleiding volgde ze aan De Nieuwe Opera Akademie, waar zij onder andere de rollen vertolkte van Contessa in Le nozze di Figaro en Pamina in Die Zauberflöte. In het seizoen 2003/2004 was ze als ensemble-lid verbonden aan Opera Studio Nederland. In dat jaar maakte ze haar debuut bij de Nationale Reisopera waar zij vervolgens regelmatig te gast was. Masterclasses volgde zij bij onder andere Dawn Upshaw, Graham Clark, Rudolf Janssen, Roger Vignoles en Konrad Richter.