koxvocaal

Marten Smeding

Contact opnemen

Over Marten Smeding

Marten Smeding was eerst amateur-zanger, die naast het beroep van onderwijzer veel optredens verzorgde met liedrepertoire van Duitse en Franse componisten.
Bij deelname aan het Internationaal Vocalistenconcours te Den Bosch haalde hij de halve finale.

Langzamerhand schoof hij op in de richting van het oratoriumvak, met vooral veel evangelistpartijen in de Bach passionen. Zanglessen en coaching ontving hij o.a. van :
Maria Pluister-Leentvaar, Gé Neutel, Bernhard Kruysen, Robert Holl en Henk Smit.
Vanaf 1991 vestigde Marten Smeding zich als professioneel freelance zanger.

Al spoedig zong hij vele kleine rollen bij de Nederandse Opera en enkele partijen in de Vara matinée. Daarna volgde ook het buitenland (o.a. Frankfurt am Main en het Théatre Royal de La Monnaie te Brussel).

Zijn voorzichtige opschuiven van liederen, via oratorium naar opera, is het gevolg van een gestage stemontwikkeling. Bij de aanvang van zijn zangcarrière schreef een recensent nog: “Een heldere, lichte tenorstem, bijna tegen het timbre van een countertenor aan”. Later verscheen een verslag over de opera “Merlijn” waarin Marten Smeding de rol van koning Arthur zong en waarbij men zelfs sprak van een “heldentenor”.

Opmerkelijk is dat Marten Smeding, hoewel nu in hoofdzaak operazanger, toch ook regelmatig teruggrijpt naar waar het begon: de liederen en het oratorium. Hij is daarmee één van de weinige tenoren die in dit soort partijen de dramatische wendingen ten volle kan benutten en niettemin toch ook de lichtere facetten aan bod kan laten komen.

Als liedzanger werkt Marten Smeding samen met de pianisten Wim Stoppelenburg (in Duits en Frans repertoire, maar ook in composities van Stoppelenburg zelf), Han-Louis Meijer (met veelal Oost-Europese componisten alsmede Belcanto-repertoire) en Arjan Breukhoven (met wie hij ook enkele CD’s maakte).

Als operazanger zong hij hoofdrollen in opera’s van Mozart (Idomeneo) Donizetti (L‘Elisir d’amore) Gounod (Faust) Beethoven (Fidelio) Strauss (Ariadne auf Naxos), Verdi ( Aida en La Traviata) en Wagner (Der fliegende Holländer).

Gedurende zijn carrière werkte Marten Smeding samen met dirigenten als: Simon Rattle, Edo de Waard, Hartmut Haenchen, Antonio Papano, Valery Gergiev, Ricardo Chailly en Kazushi Ono.

In het seizoen 2008-2009 zong hij zeer veel concerten met o.a. Bach (de passionen), Britten (Nicolas Cantate), Mendelssohn (Paulus en Elias), Dvorak (Requiem en Stabat Mater), Beethoven (o.a.vier keer de Negende Symphonie met het Gelders Orkest) en Verdi (Requiem).
Inmiddels verscheen ook een DVD waarop Marten Smeding te zien is, o.a. in Turandot (o.l.v. Chailly) en Chovantsjina (o.l.v. Ono)