Over Nicola Mills

Engelse sopraan Nicola Mills studeerde aan The Royal Scottish Academy of Music and Drama bij Patricia MacMahon. Momenteel wordt zij gecoacht door Charlotte Margiono.
In 2007 was Nicola geselecteerd door Sir Thomas Allen om deel te nemen aan The Samling Foundation Masterclass met Philip Langridge, welk afgesloten werd met een concert in The Sage in Gateshead. Daarnaast heeft Nicola begin 2008 deelgenomen aan de Händel-Akademie in Karlsruhe, waarna ze deelnam in Apollo e Dafne.

In 2007 maakte Nicola haar Glyndebourne Festival Opera debuut als Uxor Pilati in de Mattheus Passion van Bach o.l.v. Richard Egarr. In de Glyndebourne tour daarop zong ze de 3e verschijning in Verdi’s Macbeth en was de understudy voor Emmie in Britten’s Albert Herring. Voor het seizoen 2008 was Nicola de understudy voor Virtu in L’incoronazione di Poppea van Monteverdi.

Nicola Mills heeft reeds een zeer ruime ervaring opgedaan als oratorium- en concertzangeres. Ze heeft met vermaarde musici gewerkt als Malcolm Martineau en Paul Wynne Griffiths en heeft opgetreden in onder meer The Händel House Museum, The Bridgewater Hall en St. Martin-in-the-Fields in Londen. Onder haar uitgevoerde repertoire behoren The Messiah van Händel, The Creation van Haydn, Ein Deutsches Requiem van Brahms, Petite Messe Solennelle van Rossini, Mis in C van Beethoven en Carmina Burana van Orff.

In april 2010 maakte Nicola haar debuut bij het Onafhankelijk Toneel in de rol van Branghien in de geënsceneerde uitvoering van Le vin herbé van F. Martin. Hiernaast heeft ze bij Opera Zuid i.s.m. Opera Studio Nederland Second woman en second witch zingen in Dido and Aeneas van H. Purcell. In november 2011 zal Nicola Mills de rol van Contessa op zich nemen in La pietra del paragone van Rossini bij Opera Trionfo.

Nicola was sinds kort voltijds verbonden aan de Opera Studio Nederland waar ze reeds de hoofdrol heeft ingenomen in een Händel productie begeleid door het Combattimento Consort o.l.v. Jan Willem de Vriend. Daarnaast heeft zij de rol van Helena in Midsummer Night’s Dream van Britten vertolkt, welke werd uitgevoerd in o.a. Tallinn in Estland en het Concertgebouw te Amsterdam. In januari 2011 was zij opnieuw te horen in het Concertgebouw in Amsterdam als Papagena in een kinderversie van Mozart’s Zauberflöte .