koxvocaal

Nienke Oostenrijk

Contact opnemen

Over Nienke Oostenrijk

De sopraan Nienke Oostenrijk behaalde eerst haar doctoraalexamen geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen alvorens aan haar zangopleiding aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam te beginnen. Zij studeerde bij Margreet Honig, Cora Canne Meijer, Arleen Auger en volgde masterclasses bij Elly Ameling en Robert Holl.

Nienke Oostenrijk is een veelgevraagd concertsoliste. Met dirigenten als Jaap van Zweden, Frans Brüggen, Jac van Steen, John Nelson, Jos van Veldhoven en Jan-Willem de Vriend was zij vele malen te horen in de Matthäus en Johannes Passie en het Weihnachtsoratorium van Bach, het Requiem en de Mis in c kl van Mozart, het Stabat Mater van Pergolesi, de Messiah van Händel, alsmede in de bewerking van Mozart.

In zowel geënsceneerde als in concertante uitvoeringen is Nienke onder meer te horen geweest als Konstanze in Mozart’s Die Entführung aus dem Serail, als Pamina in Mozart’s Die Zauberflote, Sophie in Strauss’ Der Rosenkavalier en Tebaldo in Verdi’s Don Carlos, met dirigenten als Kees Bakels, Marc Soustrot, Friedrich Haider en Carlo Rizzi.

De cd Bach arias voor sopraan en hobo, die zij maakte met haar zus Pauline, werd in de pers geprezen vanwege de stijlvastheid en virtuositeit van uitvoering, en is in 2012 genomineerd voor een Edison. De opname van de compositie En Hollande van Leo Samama, te zamen met het Daniël Kwartet, werd door Luister met een 10 werd beoordeeld. Voorts is Nienke te horen met het Residentie Orkest, onder leiding van Mathias Bamert, in de Mis in As van Verhulst. De uitvoering op cd werd zowel in de landelijke pers als in het gerenommeerde tijdschrift Grammophone lovend besproken.

In April 2004 leverde Nienke een zeer geslaagde bijdrage aan het huwelijk van Prins Friso en Prinses Mabel in de Oude Kerk te Delft, met de aria ‘Magna Res est Amor’van Hendrik Andriessen. In november 2005 zong Nienke ter gelegenheid van het Zilveren Regeringsjubileum voor Koningin Beatrix in de Gothische Zaal van de Raad van State.

Afgelopen jaren heeft zij op de concertpodia samengewerkt met veel vooraanstaande dirigenten als Peter Dijkstra, Ton Koopman en Jan Willem de Vriend, Barend Schuurman, Daan Admiraal, Maria van Nieuwkerken en Wiecher Mandemaker.