koxvocaal

Ruzanna Nahapetjan

Contact opnemen

Over Ruzanna Nahapetjan

De van oorsprong Armeense sopraan Ruzanna Nahapetjan begon haar muziekopleiding in haar geboorteland aan het Music Pedagogical College Yerevan en studeerde koordirectie aan zowel het Jerevan State Conservatory als de Estonian Academy of Music in Tallinn. Zij vervolgde haar opleiding in de Verenigde Staten aan het Cambellsville Music College in Kentucky.

Na afronding van haar opleiding in de VS studeerde zij verder aan het Sweelinck Conservatorium bij Lucia Meeuwsen en Margreet Honig. Masterclasses volgde zij bij onder meer Jard van Nes, Maarten Koningsberger en Noelle Barker. Interpretatielessen kreeg zij van Claron McFadden, Max van Egmond en Philip Curtis en operacoaching onder leiding van Jan Slothouwer.

Ruzanna Nahapetjan heeft samengewerkt met dirigenten als Andres Mustonen, Rob Vermeulen, Charles de Wolff, Roy Goodman, Daniel Reuss en Jan-Willem de Vriend. Als soliste is Ruzanna te horen geweest met orkesten als het Concertgebouw Kamerorkest, het Promenade Orkest, het Philharmonia Amsterdam, Continuo Rotterdam en het Brabants Muzyk Collegie. Bij Bachkoor Holland heeft zij solistische medewerking verleend, onder meer bij cantate 187 ‘Es wartet alles auf dich’ van J.S. Bach en het ‘Utrechter Te Deum’ van Händel.

Seizoen 2006 – 2007 was zij onder andere uitgenodigd in het Concertgebouw als soliste bij het Liszt Ferenc Chorus onder leiding van Peter Scholcz voor de wereldpremière van recent ontdekte muziek van Michael Haydn en heeft zij opgetreden tijdens het gerenommeerde ‘Lentefestival’ in Boedapest met werken van onder anderen Franz Liszt. Daarnaast is zij in 2007 een aantal keren solistisch te zien en te beluisteren geweest tijdens TV-optredens voor de Evangelische Omroep.

De laatste jaren heeft zij zich aan haar passie voor het oratoriumrepertoire gewijd en is zij onder meer te horen geweest in:
‘Requiem’ (Duruflé), ‘Samson’, ‘Judas Maccabaeus’ en ‘Gloria in Bes’ (Händel), ‘Johannes Passion’ en ‘Magnificat’ (Bach), ‘Gloria’ (Vivaldi), ‘Mis in c’ (W.A. Mozart), ‘Stabat Mater’ (Pergolesi), ‘Stabat Mater’ (J. Haydn), ‘King Arthur’ (Purcell), ‘Oratorio de Noël’ (Camille Saint-Saëns).

In het kader van het European Orchestra Festival heeft zij in mei 2009 gezongen in de ‘Vierde Symfonie’ van G. Mahler. Hetzelfde seizoen maakte zij een tournee langs verschillende podia in Estland.

In seizoen 2011 en 2012 is Ruzanna in Nederland te horen geweest in de ‘Grosse Messe’ (W.A. Mozart), ‘Vespers’ (M. Haydn), ‘Stabat Mater’ (A. Dvorak), ‘Matthäus Passion’ en ‘Weihnachts Oratorium’ (J.S. Bach), ‘Krönungsmesse’ (Mozart), ‘Messiah’ (Händel), ‘Die letzten Dinge’ (Spohr) en recitals met liedrepertoire.

Ruzanna maakt deel uit van het barokensemble Con Calore en heeft een duo met pianist Jeroen Sarphati en met de Armeense zangeres Lilit Sati. Daarmee brengt zij klassiek repertoire, Oosteuropese muziek, Armeense liederen en gewijde muziek uit haar geboorteland Armenie.