Over Sonja Volten

Na het behalen van een Master Internationale Betrekkingen ging de Nederlandse sopraan Sonja Volten verder studeren aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Sasja Hunnego. Drie jaar later studeerde zij hier af met een onderscheiding voor buitengewone muzikaliteit.

Hierna volgden een master in de Opera bij de Dutch Nationale Opera Academy en een jaar bij de opera studio CMRE in Brussel, Theater de Munt, onder artistieke leiding van José van Dam.

Op het gebied van opera heeft zij rollen gezongen als Euridice in Orfeo ed Euridice, Héro in Béatrice et Bénedict, Blanche in Dialogues des Carmelites, Contessa in Le Nozze di Figaro, Elvira in Don Giovanni, Bloemenmeisje in Parsifal, Musetta in La Boheme, Micaëla in La tragédie de Carmen en Princess in El gato con Botas. Dit deed zij bij oa de Opéra de Lyon, de Nationale Reisopera, en Opera Trionfo.

Naast haar opera activiteiten heeft zij een grote passie voor lied en oratorium. Haar repertoire reikt van Bach tot Poulenc en bracht haar op diverse festivals (festival de Beloeil, Storioni Festival) en in prachtige concertzalen zoals het Bozar in Brussel, de Kansai festival hall in Japan, en het Concertgebouw in Amsterdam.

Zij trad o.a. op met het Dortmund Philharmonik, het Sinfonia Varsovia, het Orchestre Musicale de Chambre de Wallonie, het Brussels Philharmonisch Orkest, het Orchestre Philharmonique Royal de Liège en het Kansai Philharmonic.

In 2008 ontving zij samen met de pianiste Abigail Richards de vriendenprijs bij het Vriendenkrans Concours van het Concertgebouw. Met deze prijs verdiepten zij zich samen verder in het Lied met lessen bij Elly Ameling, Rudolf Jansen, Helmut Deutsch, Robert Holl, Edith Wiens, Wolfram Rieger, Rudolf Piernay en Julius Drake. Sinds het najaar van 2009 treden zij regelmatig op met liedrecitals in het kader van de Vereniging Vrienden van het Lied.

Hun samenwerking legden zij vast op de CD Le sommeil est un voyage, een verzameling van klassieke wiegenliederen.

Foto's