Willem De Vries

Contact opnemen

Over Willem De Vries

Bariton Willem de Vries studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam bij Margreet Honig. Daarna volgde hij lessen bij Dietrich Fischer-Dieskau, Thomas Quasthoff, Graham Johnson, Jard van Nes, Rudolf Jansen, Udo Reinemann en Maarten Koningsberger.

De Vries is een veelgevraagd oratoriumzanger. Daarnaast zong hij vele operarollen in produkties van Barok Opera Amsterdam, Opera op Zak, het Grachtenfestival Amsterdam, Opera Trionfo, de Opera Studio van Amsterdam, het Zomer Opera Festival in Alden Biesen (België) en Opera Zuid.

Willem werkte mee aan een serie educatieve concerten van de Magische Muziekfabriek in samenwerking met Het Residentie Orkest en Het Radio Filharmonisch Orkest. Meer concerten met Willem als zanger en presentator geproduceerd door Tivoli Leidsche Rijn en de TROS waren een groot succes. Het betrof een serie concerten met de medewerking van Het Groot Omroepkoor, de TROS en de NTR, “Meneer Gijs wil een prijs”.

In april 2019 volgde een herneming van de speciaal voor het Concertgebouw gecomponeerde theaterstuk “Waterwerken” van Bob Zimmerman. In 2020 zou Willem de titelrol vertolken in Don Giovanni van Mozartin een produktie van Opera Compact. Tijdens het Prinsengrachtconcert in 2021 in Amsterdam was Willem één van de vocale solisten.

Willem de Vries is presentator van de zondagmiddageditie van De Muziekfabriek op NPO Klassiek. Dit is een dagelijks AVROTROS radioprogramma met vooral veel klassieke muziek.

Biografie

Bariton Willem de Vries studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam bij Margreet Honig. Daarna volgde hij lessen bij Dietrich Fischer-Dieskau, Thomas Quasthoff, Graham Johnson, Jard van Nes, Rudolf Jansen, Udo Reinemann en Maarten Koningsberger.

De Vries zong operarollen in produkties van Barok Opera Amsterdam, Opera op Zak, het Grachtenfestival Amsterdam, Opera Trionfo, de Opera Studio van Amsterdam en het Zomer Opera Festival in Alden Biesen (België).

Bij Opera Zuid vertolkte Willem de rol van Graf Danilo Danilowitsch in Die Lustige Witwe van Léhar, Moralès in Carmen van Bizet, Marco in Gianni Schicchi van Puccini en Figaro in Il Barbiere di Siviglia van Rossini. Eveneens zong Willem de Vries de rollen van Ford in Falstaff van Verdi, Valentin in Faust van Gounod, Peter in Hänsel und Gretel van Humperdinck, Conte Almaviva in Le nozze de Figaro van Mozart, Belcore  in L’elisir d’Amore van Donizetti en Silvio in  I Pagliacci van Leoncavallo. Verder vertolkte Willem de rol van Dottore Grenvil in La Traviata van Verdi en Eisenstein in Die Fledermaus van Strauss. In Tivoli/Vredenburg zong hij de rol van Ping in Turandot van Puccini en  in het Concertgebouw in Amsterdam de rol van Papageno in Die Zauberflöte. Willem zong de rol van Alidoro in de opera La Cenerentola van Rossini, Jago in Otello van G.Verdi en Marullo in Rigoletto, eveneens van Verdi. In de revue “Wie is Loesje” (regie van Marc Krone) trad hij op als “Rambler” Kees Kranenburg.

Willem werkte mee aan Concert voor 1000 sterren, een serie educatieve concerten van de Magische Muziekfabriek in samenwerking met Het Residentie Orkest en Het Radio Filharmonisch Orkest. Meer educatieve en familieconcerten volgden zoals “De rijke man en de nachtegaal” (Tivoli Leidsche Rijn/TROS) en “Zingende Honden”. Een nieuw educatief concert met Willem als zanger en presentator was een groot succes. Het betrof een serie concerten met de medewerking van Het Groot Omroepkoor, de TROS en de NTR, “Meneer Gijs wil een prijs”.

Dit seizoen zingt Willem naast liedrecitals en oratoriumconcerten operarollen zoals Schaunard in La Bohème, Jevgeni Onegin in de gelijknamige opera van Tschaikovsky en Figaro in Il Barbiere di Siviglia van Rossini.

Willem de Vries maakt af en toe deel uit van het ensemble Frommermann, bekend door hun optredens voor o.a. het 2006 Koninginnedagconcert op het Paleis Noordeinde en het 2008 AVRO Prinsengrachtconcert in Amsterdam met repertoire van de Comedian Harmonists.

Willem de Vries is verder actief als oratorium- en liedzanger en heeft gewerkt met dirigenten als Reinbert de Leeuw, Ed Spanjaard, Jos van Veldhoven, Peter Dijkstra, Arjan Tien, Per-Otto Johansson, Karel Deseure en Erik van Nevel.