Willem De Vries

Contact opnemen

Over Willem De Vries

Bariton Willem de Vries studeerde in 2000 af aan het Conservatorium van Amsterdam bij Margreet Honig. Daarna volgdehij lessen bij Dietrich Fischer-Dieskau, Thomas Quasthoff, Graham Johnson, Jard van Nes, Rudolf Jansen, Udo Reinemann en Maarten Koningsberger.

Willem de Vries zong rollen in Monteverdi’s L’Orfeo en Purcells The Fairy Queen in een regie van David Prins. In een produktie van de Opera Studio van Amsterdam vertolkte Willem de Vries in 2005 de rol van Juan uit Don Quichote van Massenet. Met het Zoroaster en het Utrechts Blazers Ensemble zong Willem de Vries de rol van Chou-En-Lai in de opera Nixon in China van Adams. Tijdens het Grachtenfestival in Amsterdam zong Willem de Vries in Gentlemans Island, een opera voor tenor en bariton van Horovitz. Willem de Vries was als Poeta te horen in de opera Viva la Mamma van Donizetti door het gezelschap van Opera Trionfo in de regie van Porgy Franssen.

Ook zong hij de rol van Eisenstein in Die Fledermaus tijdens het Zomer Opera Festival in Alden Biesen (België). Bij Opera Zuid vertolkte hij in 2006 de rol van Graf Danilo Danilowitsch in Die Lustige Witwe van Léhar , Moralès in Carmen van Bizet, Marco in Puccini’s Gianni Schicchi en in 2008 Figaro in Rossini’s Il Barbiere die Seviglia. In seizoen 2009 / 2010 zong Willem de Vries bij Opera Zuid de rol van Ford in Falstaff van Verdi, Graf Almaviva in Le nozze di Figaro van Mozart, Peter in Hänsel und Gretel van Humperdinck en Conte Almaviva (Le nozze di Figaro Mozart) . In het voorjaar 2011 heeft Willem de Vries Papageno (die Zauberflöte) gezongen in het concertgebouw te Amsterdam en vertolkte hij de rol van Belcore (L’elisir d’Amore) in de productie van Opera Zuid.

Ook maakt Willem de Vries sinds 2008 mee deel uit van het ensemble “Frommermann”, bekend door hun optredens voor o.a. het 2006 Koninginnedagconcert op het Paleis Noordeinde en het 2008 AVRO Prinsengrachtconcert in Amsterdam met repertoire van de Comedian Harmonists. Hij verleende zijn medewerking aan de cd ‘Holland-America Line’ (ism Channel Classics), met Amerikaanse en Nederlandse muziek van de jaren 30 en 40 en de cd “Boum”welke laatste dit voorjaar zal worden gepresenteerd.

Willem de Vries is verder actief als oratorium- en liedzanger. Als solist werkte hij samen met dirigenten als Reinbert de Leeuw, Ed Spanjaard, Jos van Veldhoven, Peter Dijkstra en Erik van Nevel.

Biografie

Bariton Willem de Vries studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam bij Margreet Honig. Daarna volgde hij lessen bij Dietrich Fischer-Dieskau, Thomas Quasthoff, Graham Johnson, Jard van Nes, Rudolf Jansen, Udo Reinemann en Maarten Koningsberger.

De Vries zong operarollen in produkties van Barok Opera Amsterdam, Opera op Zak, het Grachtenfestival Amsterdam, Opera Trionfo, de Opera Studio van Amsterdam en het Zomer Opera Festival in Alden Biesen (België).

Bij Opera Zuid vertolkte Willem de rol van Graf Danilo Danilowitsch in Die Lustige Witwe van Léhar, Moralès in Carmen van Bizet, Marco in Gianni Schicchi van Puccini en Figaro in Il Barbiere di Siviglia van Rossini. Eveneens zong Willem de Vries de rollen van Ford in Falstaff van Verdi, Valentin in Faust van Gounod, Peter in Hänsel und Gretel van Humperdinck, Conte Almaviva in Le nozze de Figaro van Mozart, Belcore  in L’elisir d’Amore van Donizetti en Silvio in  I Pagliacci van Leoncavallo. Verder vertolkte Willem de rol van Dottore Grenvil in La Traviata van Verdi en Eisenstein in Die Fledermaus van Strauss. In Tivoli/Vredenburg zong hij de rol van Ping in Turandot van Puccini en  in het Concertgebouw in Amsterdam de rol van Papageno in Die Zauberflöte. Willem zong de rol van Alidoro in de opera La Cenerentola van Rossini, Jago in Otello van G.Verdi en Marullo in Rigoletto, eveneens van Verdi. In de revue “Wie is Loesje” (regie van Marc Krone) trad hij op als “Rambler” Kees Kranenburg.

Willem werkte mee aan Concert voor 1000 sterren, een serie educatieve concerten van de Magische Muziekfabriek in samenwerking met Het Residentie Orkest en Het Radio Filharmonisch Orkest. Meer educatieve en familieconcerten volgden zoals “De rijke man en de nachtegaal” (Tivoli Leidsche Rijn/TROS) en “Zingende Honden”. Een nieuw educatief concert met Willem als zanger en presentator was een groot succes. Het betrof een serie concerten met de medewerking van Het Groot Omroepkoor, de TROS en de NTR, “Meneer Gijs wil een prijs”.

Dit seizoen zingt Willem naast liedrecitals en oratoriumconcerten operarollen zoals Schaunard in La Bohème, Jevgeni Onegin in de gelijknamige opera van Tschaikovsky en Figaro in Il Barbiere di Siviglia van Rossini.

Willem de Vries maakt af en toe deel uit van het ensemble Frommermann, bekend door hun optredens voor o.a. het 2006 Koninginnedagconcert op het Paleis Noordeinde en het 2008 AVRO Prinsengrachtconcert in Amsterdam met repertoire van de Comedian Harmonists.

Willem de Vries is verder actief als oratorium- en liedzanger en heeft gewerkt met dirigenten als Reinbert de Leeuw, Ed Spanjaard, Jos van Veldhoven, Peter Dijkstra, Arjan Tien, Per-Otto Johansson, Karel Deseure en Erik van Nevel.