Over Nienke Otten

De Nederlandse sopraan Nienke Otten maakte recentelijk haar roldebuut als Norina in Don Pasquale, met Camerata Amsterdam o.l.v. Jeroen Weierink.

Zij zong in het afgelopen seizoen de rol van Poppea in Monteverdish, een bewerking van L’Incoronazione di Poppea en een co-productie van VocaalLAB en dansgezelschap ISH. Ook was ze te horen in het Grachtenfestival, in de Nederlandse première van Die Flut en Abstrakte Oper, twee kameropera’s van de Duitse componist Boris Blacher.

Verdere operarollen omvatten Morgana (scènes uit Alcina, Händel, Opera aan Zee Festival) Silvia (L’Isola Disabitata, Haydn) een co-productie van Opera Trionfo en het Grachtenfestival, en Pamina (Die Zauberflöte) in een semi-geënsceneerde voorstelling (CvA)

Daarnaast vertolkte Nienke de rollen van Maria Barbara en Anna Magdalena in de voorstelling Tranen van Bach (Muziektheater Hollands Diep) en de titelrol in de kinderopera Het meisje met de zwavelstokjes (Holland Opera/De Doelen).

Soli in oratoria omvatten de Johannes-en Matthäus Passion, vele cantates o.a. BWV 51 (Jauchzet Gott in Allen Landen), Magnificat en Hohe Messe (Bach), Gloria (Vivaldi, Te Deum en Messiah (Händel), Krönungsmesse (Mozart), Requiem (Fauré), Stabat Mater (Poulenc), Ein Deutsches Requiem (Brahms) en Carmina Burana (Orff).

Nienke werkte samen met dirigenten als Matthew Halls (Residentie Orkest), Jos Vermunt (Residentie Bach Ensembles), Ton Koopman (ABO), Peter Robinson (LSO) en Vincent de Kort (Orkest van het Oosten), en regisseurs Cilia Hogerzeil, Joke Hoolboom, Stephen Lawless, Sybrand van der Werf en Elsina Jansen.

Ze behaalde haar Master diploma aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag, waar ze studeerde bij Sasja Hunnego en coach Peter Nilsson. Momenteel wordt ze door Margreet Honig gecoached.