• Zoeken op trefwoord

Over Peter Vos

Na een succesvol afgeronde studie geneeskunde aan de Universiteit van Maastricht, genoot de lyrische tenor Peter Vos, zijn zangopleiding bij Christa Wolfs-Van den Bosch, sopraan, en tenoren Jos van Eyck en Manfred Jung tot medio 2008. Hij volgde masterclasses bij John Bröcheler en Kurt Moll en werd gecoacht door Hein Meens tot aan diens plotse overlijden in februari 2012.

Peter zong een verscheidenheid aan rollen in vele talen in binnen- en buitenland. Bijvoorbeeld de rol van MARKIES in de Nederlandse première van ‘De Speler’ van S Prokofjev bij Opera Zuid, FAUST van
Ch Gounod, ADAM in ‘Der Vogelhändler’ van C Zeller, DANILO in ‘die lustige Witwe’ van Fr Lehár, TASSILO in ‘Gräfin Mariza’ van E Kálmán, SIEDLER in ‘Im weissen Rössl’ van R Benatzky, GRENICHEUX in ‘de Klokken van Corneville’ van R Planquette, REMENDADO in ‘Carmen’ van G Bizet (met Tania Kross als Carmen), FALSACAPPA in ‘Die Banditen/Les Brigands’ en BOBINET in ‘La vie Parisienne’ van J Offenbach, maar ook de titelrol in de komische DialectOpera ‘Schinderhannes’ in Roermond. Daarnaast was hij winnaar van aflevering 6 en finalist van UNA VOCE PARTICOLARE in 2005. Verder heeft hij solistisch meegewerkt aan diverse musicaluitvoeringen in binnen en buitenland, zong hij voor de Duitse radio, en was hij halve finalist aan het 1e Cantilena Gesangswettbewerb, Oper/Operette und Konzert in Bayreuth in 2007 en laureaat aan het Robert Stolz Gesangswettbewerb, Wiener Operette in Hamburg in 2003.

Peter heeft een ruime oratorium en concert ervaring: oa. Bach: Passionen en Cantates; Charpentier: messe de Minuit; Dvorak: Stabat Mater; Franck: les sept dernières paroles du Christ en croix; Haydn: Die Schöpfung, Die sieben letzten Worte; Händel: Messiah; Maunder: Olivet to Calvary; Mendelssohn: Elias; Mozart: Requiem, Krönungsmesse, missa brevis in D, missa Solemnis in C; Ramirez: Misa Criolla; Rossini: petite messe Solennelle; Saint-Saens: Oratoire de Noël; Schubert: Intende voci orationis.

Ook liederen staan op zijn repertoire zoals liederen van Schubert w.o. de cycli Die schöne Müllerin en Dichterliebe en Spanische Liebeslieder/Schumann.
Hij werkte samen met dirigenten als Jean-Yves Ossonce, Marco Zambelli, Raymond Janssen, Manfred Jung, Laurent Wagner, Ivan Anguélov, Jan Stulen, Stephan Pas, Niek Idelenburg en Nico van der Meel, met orkesten als het Brabants Orkest, Limburgs Symfonie Orkest, Florilegium Musicum, het Orchestra Particolare, Continuo, het Staats Balletorkest vd Oekraïne, het Dordts kamerorkest en vele andere en mocht werken onder regisseurs als Dalia Ibelhauptaite, Gudrun Hartmann, Giles Havergal, Leo Decker en Aidan Lang.