Over Ronald Dijkstra

Ronald Dijkstra studeerde aanvankelijk kerkmuziek in Utrecht en volgde daar onder meer de
vakken piano, orgel, zang en koordirectie. Na een aantal jaren bij Rom Kalma zang gestudeerd te hebben vervolgde hij zijn studie bij Jos Burcksen, bij wie hij ook afstudeerde.
De pianostudie zette hij voort bij Mattheus Smits en verder volgde hij directielessen bij Reinier Wakelkamp en Daniel Reuss.

Gedurende meerdere jaren is Ronald gecoached door de Nederlandse zangers John Bröcheler en Henk Smit en de Amerikaanse tenor James McCray.

Ronald is een veelgevraagd opera- en oratoriumzanger. Zijn repertoire omvat o.a. werken van Bach (o.a. passionen, Weihnachtsoratorium, Hohe Messe en cantates), Händel (Messiah), Haydn (Schöpfung en Jahreszeiten), Requiem van Mozart, Fauré, Duruflé en Brahms, Puccini (Messa di Gloria), Rossini (Petite messe solennelle), Dvorak (Stabat Mater), Mendelssohn (Paulus en Elias).

Verder heeft Ronald gezongen in een aantal operaproducties. Zo was hij te horen als Escamillo in Bizet’s Carmen, in Rossini’s Barbier van Sevilla en in de opera Ibn Sina, gecomponeerd door jazzmusicus Michiel Bostlap in opdracht van de Emir van Qatar en aldaar voor het eerst uitgevoerd.

Tevens is hij te horen als liederenzanger en als pianobegeleider van collega zangers.

Daarnaast is hij dirigent van een aantal koren en is hij werkzaam als zangdocent.