Over Helena van Heel

De Zweeds-Nederlands mezzosopraan Helena van Heel heeft grote affiniteit met zowel de barok als de klassieke en de romantische periode. Hiernaast kan zij bogen op een ruime ervaring in de hedendaagse muziek.

Helena’s muzikale wortels liggen in de Zweedse koortraditie. Op jonge leeftijd zong ze in het kinderkoor van Boliden, een mijnwerkersstadje in het noorden van Zweden. Haar muziekstudie in Piteå, met een Master-diploma in zang (cum laude) en muziekeducatie, werd gevolgd door aanstellingen bij het Eric Ericsons Kamerkoor, het Zweeds Radiokoor en later het Nederlands Kamerkoor.

Solistisch zong Helena onder meer met het Orkest van de Achttiende Eeuw, Nederlands Kamerorkest, Residentie Orkest, Amsterdam Sinfonietta, Noord Nederlands Orkest en het Orkest van het Oosten. Helena werkte met de dirigenten Frans Brüggen, Eric Ericson, Reinbert de Leeuw, Peter Eötvös, Tõnu Kaljuste, Christoph Poppen en Risto Joost. Verder trad ze op met het Asko/Schönberg Ensemble, Barok Opera Amsterdam, Corelli Consort Tallinn en het Rietveld Ensemble en verleende ze haar medewerking aan de Donaueschinger Musiktage, het Gergiev Festival en het Holland Festival.

De componisten Jeff Hamburg, Thomas Jennefelt en Max Knigge hebben recentelijk nieuw werk voor haar geschreven.

Helena beschikt over een zeer uitgebreid Lied-repertoire en geeft regelmatig recitals, zoals bij de vereniging ‘Vrienden van het Lied’. Zij was onder meer te horen in de kleine zaal van de Doelen, Rotterdam en de Kleine Zaal van het Concertgebouw, Amsterdam.

www.helenavanheel.com