• Zoeken op trefwoord

koxvocaal

Dave Ten Kate

Dave ten Kate begon op zeer jonge leeftijd met zingen in het Haags Matrozen Koor.

Hij kreeg zijn eerste zanglessen van Gregor Bak en Sipke de Jong. Na de middelbare school volde hij lessen aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Rita Dams en Wout Oosterkamp, waarna hij een aantal jaren les had van Marjan Kuiper.

Mogelijk gemaakt door de VandenEnde Foundation (Holland) volgde Dave ten Kate aan het begin van zijn carrière, lessen van Martha Sharp, Johannes Effertz-Wolf, Monika Lentz en Adriaan de Wit aan het Mozarteum in Salzburg. Hier werd al snel duidelijk dat zijn stem zeer veel mogelijkheden had en vanaf dat moment werd hij bejubeld om zijn kunnen.

Ook werd Dave ten Kate geselecteerd voor een Bach Masterclass, gegeven door de beroemde countertenor Michael Chance. Zijn participatie werd uitgezonden tijdens het tv programma ‘Masterclass’ (Holland) van Sonja Barend. Ook Michael Chance sprak van een groot talent en voorspelde een grootse carrière.
Al snel werd hij gevraagd om mee te werken aan o.a. een tv-programma van IKON (Holland) waarin hij stukken van Vivaldi zong. Tjeerd Oosterhuis vroeg hem om mee te werken aan een filmproject en later zong Dave ten Kate in de productie Body/Voice van het Nationale Ballet in het kader van het Holland Festival, o.l.v. Ted Brandsen. Een veelbelovende carrière was van start gegaan.

Omdat zijn stem veel te bieden heeft, werd dit o.a. ook opgemerkt door de mensen achter de concerten voor de 80e verjaardag van Stephen Sondheim. Ook in dit repertoire wordt hij met open armen ontvangen.

De veelzijdigheid van Dave ten Kate komt niet alleen tot uitdrukking in barokrepertoire, maar ook in muziektheaterstukken, waarin zijn passie en talent voor zowel zingen als acteren perfect tot uiting komt. Hij beweegt zich dan ook regelmatig in de theaterwereld om deze gecombineerde kunstvorm met verve uit te oefenen. Ook geeft hij samen met diverse pianisten recitals. Hij brengt hierbij kleurrijke programma’s ten gehore die uitgaan van een gevarieerd spectrum aan muzikale stromingen.
Daarnaast houd Dave ten Kate zich graag bezig met het castratenrepertoire – een gebied waarbij een zowel technisch als muzikaal hoog niveau een vereiste is. Eigenschappen die ruimschoots vertegenwoordigd zijn in zijn stem. Ongeacht het register waarin wordt geopereerd, en met name in de hoogte, is er sprake van een onafgebroken, aangename souplesse. Zijn liefde voor de opera is daarom ook erkend en herkend, en hij wordt dan ook in vele landen gevraagd om zijn medewerking te verlenen. Omdat deze zanger zoveel kleur en hoogte tot zijn beschikking heeft is het rollen aanbod groot voor hem. Hij wordt daarom ook zo gewaardeerd om zijn mogelijkheden. Een nieuwe opera- ster is geboren, zo koppen de kranten.
Zijn optredens worden omschreven als “een lust voor het oor en het hart”

Lees meer

Peter De Groot

Na zijn zangstudie bij Aafje Heynis aan het Arnhems Conservatorium, zong Peter de Groot enkele jaren in het Collegium Vocale Gent o.l.v. Philippe Herreweghe, in het Gesualdo Consort o.l.v. Harry van der Kamp, het Currende Consort o.l.v. Erik van Nevel, en de Camerata Trajectina. Hij is projectmatig werkzaam bij het Nederlands Kamerkoor, het Huelgas Ensemble o.l.v. Paul van Nevel en vast verbonden aan het Amsterdam Baroque Choir, dat onder leiding van Ton Koopman staat. Bij Koopman was hij ook als solist te horen.

Peter de Groot is een regelmatige zanger het solistenensemble van de Nederlandse Bachvereniging, onder leiding van Jos van Veldhoven. Verder is hij zanger in en artistiek leider van het Egidius Kwartet, een vocaal mannenkwartet dat zich toelegt op de uitvoering van Renaissance- en hedendaagse muziek uit de Lage Landen. Met deze ensembles en als solist was en is hij te horen op belangrijke binnen- en buitenlandse podia en festivals.

Als solozanger concerteerde hij o.a. met Teatro Lyrico olv Stephen Stubbs, het Combattimento Consort olv Jan Willem de Vriend, het Poglietti Consort o.l.v. Pieter Dirksen, Brisk Recorder Quartett Amsterdam, The Northern Consort, The Spirit of Gambo o.l.v. Freek Borstlap en met clavecinist Siebe Henstra en Lucia Swarts, cello. De Vlaamse componist/pianist Walter Hus schreef een liederencyclus voor De Groot, op teksten van Stefan Hertmans.

Ondanks het feit dat De Groots huidige aandacht volop uitgaat naar Renaissance- en hedendaagse muziek is hij een enthousiast oratoriumzanger. Nog maar pas afgestudeerd bij Aafje Heynis was hij demifinalist in het Vocalisten concours van Den Bosch en sindsdien zong en zingt hij onder bekende en minder bekende dirigenten bij diverse koren in Nederland, België en Duitsland.

Voor meer informatie en luistervoorbeelden kunt u kijken op zijn site: www.altuspeterdegroot.nl

Lees meer
koxvocaal

Rob Meijers

De Nederlandse countertenor Rob Meijers begon als jongenssopraan in het Jeugdkoor Cantarella o.l.v. H.Spronken. Hij is aanvankelijk als bariton begonnen bij Frans Kokkelmans en sloot zijn studie succesvol af met het Bachelor-diploma voor docerend en uitvoerend musicus aan het conservatorium te Maastricht (2001). In de voortgezette opleiding Solozang/Opera studeerde hij verder bij Mya Besselink. Onder haar leiding specialiseerde hij zich als countertenor.

Rob is regelmatig te horen in de belangrijkste oratoria van componisten als Pergolesi, Bach, Händel en andere grootmeesters uit de Barokperiode. Daarnaast geeft hij door het hele land liedrecitals met de luitist Avital Reshef. Naast de Oude Muziek heeft hij een grote passie ontwikkeld voor de hedendaagse, experimentele compositie. Reeds verschillende componisten, waaronder Willem Dragstra en Arno Dieteren, componeren werken speciaal voor zijn stem.

Rob volgde masterclasses bij o.a. Andreas Scholl, Jos van Veldhoven en Ton Koopman. Verder nam hij deel aan de “summerschool” van de Britten Pears Acadamy te Engeland. Hij slaagde met onderscheiding voor de Masters Solozang en werd door een gerenommeerde jury verkozen tot winnaar van de Music Award Maastricht 2005 ( Rotary Maastricht). In hetzelfde jaar sloot hij zijn studie opera cum laude af met de rol van Emone in Traetta’s opera Antigona met het Limburgs Symfonie Orkest.
Sinds enige tijd vormt hij samen met sopranist Marcel Arpots en pianiste Sielke Smeets het ensemble “Castradivi”. In deze samenstelling waren ze te gast in het populaire tv-programma “De Wereld draait door!”

Rob werkte samen met dirigenten als Masaaki Suzuki, Ed Spanjaard, Jan Stulen, Enrico Delamboye en Roberto Benzi. Hij was halve-finalist van concoursen in Barcelona en Chimay. In april 2006 vertolkte Rob de rol van Halimacus in de opera Croesus van R.Keiser (Hessisches Staatstheater Wiesbaden.). In 2008 behoorde hij op het Internationaal Vocalisten Concours ( IVC ) te ’s-Hertogenbosch tot de laureaten van de wedstrijd.

In december 2009 maakte hij met veel succes zijn debuut in het Concertgebouw te Amsterdam in het Weihnachtsoratorium van J.S. Bach.
Rob Meijers verleende o.l.v. Johannes Leertouwer zijn solistische medewerking aan de bijzondere cd-opname van het Stabat Mater van Pergolesi op teksten van W.Wilmink.
Rob wordt gecoacht door de bekende countertenor Michael Chance.

Lees meer